۵ دقیقه
عمل-جراحی-PTK

کراتکتومی فوتوتراپیوتیک (PTK) قرنیه

آنچه می خوانید...

لیزر برای درمان بیماری های قرنیه، روش کراتکتومی فوتوتراپیوتیک (PTK) نامیده می شود. خارجی ترین لایه چشم، قرنیه است که به وصرت پنجره عمل کرده و جلوی چشم را می پوشاند. این نوع جراحی، روش درمانی است که بسیار ظریف بوده و توسط لیزر اگزما در جهت برطرف کردن و از بین بردن لایه بیرونی کوچک بافت از قرنیه و بیماری های سطحی است. در واقع این روش، بیماری های قرنیه را درمان می کند. این روش زمانی به کار برده می شود که دارو درمانی موثر واقع نشده باشد.

بیش تر بخوانید : قوز قرنیه

درمان انواع بیماری های چشمی با PTK

در این روش، ضایعات سطحی قرنیه با استفاده از لیزر اگزما تراش داده می شود. کراتکتومی فوتوتراپیوتیک نوعی روش لیزر سطحی است که سبب اصلاح و صاف کردن سطح قرنیه در حالتی همچون دیستروفی های قرنیه انجام می شود که وراثتی بوده و سبب تغییر شرایط متابولیکی قرنیه می شوند. همچنین از این جراحی برای درمان جوش های زخمی شده که ناشی از عفونت و یا دیگر صدمات قرنیه بوده اند انجام می شود. کدورت سطح قرنیه نیز ا جمله موارزدی است که با استفاده از PTK برطرف می شود.

بیماری خراش قرنیه، از جمله بیماری هایی است که با PTK برطرف می شود. برای درمان این بیماری با این جراحی، با استفاده از ضربه خفیف به قرنیه صورت گرفته و ترمیم سطح قرنیه را به همراه دارد.

نحوه انجام جراحی کراتکتومی فوتوتراپیوتیک

در این نوع جراحی، اپیتلیوم یا همان لایه سطحی قرنیه توسط محلول رقیق شده الکل براشته می شود و پس از آن تراشیده شدن آن با استفاده از لیزر اگزایمر انجام می شود که برداشته شدن لایه نازکی از قرنیه را در پی دارد. از نظر تئوری، با این کار لایه سلول های پایه ای سالم تری برای بهبود خراش قرنیه فراهم می شود و به سلولهای اپیتلیوم قرنیه اجازه می دهد تا همه در یک لایه منظم بازسازی شوند و سطح قرنیه به طور کامل و یکنواخت ترمیم شود.

نحوه انجام کراتکتومی فوتوتراپیوتیک (PTK)

پس از عمل جراحی کراتکتومی فوتوتراپیوتیک ( PTK )، برای ترمیم قرنیه و کاهش درد، لنز تماسی پانسمانی روی چشم گذاشته می شود. قطره چشم انتی بیوتیکی برای جلوگیری از عفونت چشم و قطره های اشک مصنوعی، از جمله داروهایی است که متخصص قرنیه آن ها را تجویز می کند.

دوره نقاهت و بهبودی کراتکتومی فوتوتراپیوتیک (PTK) چقدر طول می کشد؟

برای مراقبت های پس از این جراحی نیاز است تا در صورتی که به کار می روید یا دانشگاه یا مدرسه، چند روزی مرخصی گرفته و به طور مطلق استراحت کنید.

برای جلوگیری از عفونت از آنتی بیوتیک های تجویزی و همچنین برای کاهش درد، از مسکن ها استفاده نمایید.

از مالیدن و لمس کردن چشم ها اکیدا خودداری نمایید.

از محافظ های چشمی ( شیلدهای چشم ) بعد از عمل استفاده نمایید.

ممکن است تا ماه ها پس از عمل دچار تاری دید باشید که در هفته اول به وضوح مشخص است. این تاری پس از حدود 3 الی 6 ماه به طور کامل از بین می روند.

در این مدت از رانندگی خودداری نمایید و برای هر کاری اعم از ویزیت از تاکسی و آژانس استفاده نمایید.

آیا عمل لیزر کراتکتومی فوتوتراپیوتیک (PTK) قرنیه همان لیزیک است؟

روش فوتوتراپیوتیک کراتکتومی بسیار شبیه جراحی اصلاح بینایی با لیزر از نوع فوتوريفرکتيو کراتکتومي يا PRK است. آماده سازی قبل و عمل و مراقبت های بعد عمل این دو نوع از جراحی یکسان می باشد. تنها تفاوت اصلی این است که برای درمان بیماری های سطحی قرنیه و اصلاح بینایی از PTK استفاده می شود. اما در لیزیک در واقع روشی برای بهبود و اصلاح بینایی است که به لنزها و عینک نیاز دارد.

در لیزیک  فلپ ایجاد می شود. در PTK هیچ فلپی ایجاد نمی شود و هیچ تغییر شکلی برای اصلاح بینایی انجام نمی شود. با این حال، گاهی اوقات می توان از PTK با کراتکتومی فوتورفراکتیو (PRK) برای اصلاح جای زخم و همچنین اصلاح عیوب انکساری استفاده کرد. یعنی هم از نظر پزشکی و هم از زیبایی کاربرد دارند. اگر هدف شما نیز اصلاح بینایی است، متخصص چشم می تواند در مورد این روش به شما مشاوره دهد.

تا چه اندازه عمل لیزر کراتکتومی فوتوتراپیوتیک (PTK) موفقیت آمیز است؟

PTK برای بیش از 20 سال انجام شده است و مطالعات تحقیقاتی نشان می دهد این روش یک درمان موثر برای خراش راجعه قرنیه با موفقیت بیش از 90٪ است. برخی از بیماران ممکن است به بیش از یک جلسه درمان با لیزر PTK نیاز داشته باشند. لیزر درمانی روشی کمتر تهاجمی است و نتایج  آن طولانی مدت است. PTK در سال 1995 توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برای درمان پاتولوژی های قرنیه قدامی تأیید شد.

جراحی لیزر کراتکتومی فوتوتراپیوتیک (PTK) قرنیه چه خطراتی دارد؟

جراحی لیزر کراتکتومی فوتوتراپیوتیک (PTK) قرنیه، نوعی جراحی دائمی و ایمن است که مانند هر نوع جراحی دیگری خطرات خاص خود را دارد. این خطرات می تواند شامل عوارضی همچون کدورت قرنیه و یا عفونت باکتریایی است. این عوارض بسیار خفیف بوده و در یک دوره زمانی برطرف می شوند. البته برخی از آن ها می توانند دائمی باشند.

اشتراک گذاری مطلب:

safapour3-1

دکتر شراره صفاپور

متخصص چشم و فلوشیپ قرنیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *