کور رنگی زمانی است که رنگها را به روش سنتی نمیبینید، زیرا برخی از مخروط ها (سلولهای عصبی) در چشم شما از بین رفته یا به درستی کار نمیکنند. ممکن است در دیدن تفاوت بین رنگ ها یا سایه های خاص یا درک روشنایی رنگ ها مشکل داشته باشید. کور رنگی معمولاً از طریق یک جهش ژنتیکی به ارث می رسد.
کور رنگی چیست؟
کور رنگی یا کمبود دید رنگ بیماری رایجی است که در آن رنگها را به با دید معمولی نمی توان مشاهده کرد و تشخیص داد. این بیماری زمانی اتفاق می افتد که سلول های مخروطی چشم (نوعی سلول عصبی در شبکیه چشم ) به درستی کار نکند. مخروط ها نور و تصاویر را هنگامی که وارد چشم شما می شوند پردازش می کنند و سیگنال هایی را به مغز شما ارسال می کنند که به شما امکان می دهد رنگ را درک کنید.
کور رنگی به معنای آن نیست که فرد قادر به مشاهده رنگ ها نیست، بلکه اکثریت قریب به اتفاق افراد مبتلا به کور رنگی طیفی از رنگ ها را می بینند، اما برخی از رنگ ها را متفاوت از بقیه مشاهده می کنند. این افراد ممکن است در تشخیص تفاوت بین رنگ ها یا سایه های خاص مشکل پیدا کنند. برخی از اشکال بسیار نادر کور رنگی باعث می شود که فرد نتواند هیچ رنگی را ببیند.
انواع کور رنگی
انواع مختلفی از کور رنگی وجود دارد که بر اساس آن انواع سلول های مخروطی کار خود را به خوبی انجام نمی دهد. برای درک انواع کور رنگی، کسب اطلاعاتی در خصوص مخروط ها، می تواند کمک زیادی به شما بکند.
مخروط ها سلول های عصبی در چشم هستند که رنگ ها را در طیف مرئی نور تشخیص می دهند. این طیف شامل تمام طول موج هایی است که انسان می تواند ببیند. طول آنها از 380 نانومتر (کوتاه) یا نانومتر تا 700 نانومتر متغیر است. به طور معمول، افراد دارای سه نوع مخروط هستند :
مخروط های حساس به قرمز (مخروط L)
این مخروط ها طول موج های بلند (حدود 560 نانومتر) را درک می کنند.
مخروط های حسگر سبز (مخروط M)
این مخروط ها طول موج های میانی (حدود 530 نانومتر) را درک می کنند.
مخروط های حساس به آبی (مخروط S)
این مخروط ها طول موج های کوتاه (حدود 420 نانومتر) را درک می کنند.
علل کور رنگی
کور رنگی می تواند ارثی یا اکتسابی باشد.
دلایل کور رنگی ارثی
تغییر جهش در ژن های شما باعث کوررنگی ارثی می شود. رایج ترین شکل کور رنگی قرمز-سبز، از الگوی وراثت مغلوب وابسته به X پیروی می کند. شرایطی که به این طریق به ارث می رسد معمولاً نوزادان AMAB را تحت تأثیر قرار می دهد و در بین نوزادان AFAB نادر است. در اینجا تجزیه و تحلیل ژنتیک برای کوررنگی قرمز-سبز است.
در صورتی که نوزاد پسر باشد؛
- اگر مادر مبتلا به این بیماری باشد، کوررنگی قرمز-سبز به ارث می رسد.
- اگر مادر ناقل باشد، 50 درصد احتمال دارد که کوررنگی قرمز-سبز را به ارث ببرد.
اگر فقط پدر مبتلا به کور رنگی باشد، این بیماری را به ارث برده نمی شود، چرا که پدر کروموزوم Y را به نوزادان پسر و کروموزوم X را به نوزادان دختر می دهد.
در صورتی که نوزاد دختر باشد؛
- اگر هر دو والدین این بیماری را داشته باشند، کوررنگی قرمز-سبز را به ارث می برند.
- اگر پدر این شرایط را داشته باشد اما مادر نداشته باشد (و ناقل نباشد) ناقل خواهد بود.
- اگر پدر مبتلا به این بیماری باشد و مادر ناقل باشد، یا کوررنگی قرمز-سبز را به ارث میبرد (احتمال 50%) یا ناقل (احتمال 50%)
علائم کور رنگی
علائم کور رنگی عبارتند از :
- عدم تشخیص تفاوت بین رنگ ها یا سایه های خاص
- دیدن روشنایی و رنگ های خاص
جهت تشخیص علائم کور رنگی باید به دنبال علائم و تفاوت ها بود، چرا که بسیاری از افراد مبتلا به کور رنگی نمی دانند که به دنبال این تفاوت ها باشند چرا که آنها همیشه رنگ ها را به یک شکل دیده اند.
به همین دلیل نیاز است تا کودکان که قبل از شروع مدرسه یک معاینه جامع چشم شامل آزمایش کور رنگی انجام دهند. بسیاری از آزمون ها و سایر مواد کلاس درس برای انتقال اطلاعات یا اندازه گیری یادگیری دانش آموزان به رنگ متکی هستند. کودکانی که رنگ ها را متفاوت می بینند ممکن است با این مواد دست و پنجه نرم کنند.