انتروپیون چشم نوعی بیماری چشمی است که در آن پلک به سمت داخل چین می شود و معمولاً در پلک پایین رخ می دهد، اما می تواند هر یک از چشم ها را تحت تأثیر قرار دهد. معکوس وضعیتی به نام اکتروپیون است که در آن پلک به سمت بیرون می چرخد. مژه ها و پوست فرد مبتلا به آنتروپیون به قرنیه چشم مالیده می شود. همین امر سبب آبریزش و همچنین التهاب، ناراحتی، تحریک یا درد چشم می گردد. در این بیماری ممکن است پلک ها برای همیشه به سمت داخل بچرخد، یا ممکن است فقط زمانی اتفاق بیفتد که فرد چشمان خود را محکم ببندد یا به سختی پلک بزند. انتروپیون معمولاً یک علت ژنتیکی دارد. در برخی موارد نادر، پلک پایین دارای چین اضافی پوست است. اگر این بیماری هر دو چشم را تحت تاثیر قرار دهد، آنتروپیون دوطرفه نامیده می شود. انتروپیون در کودکان و بزرگسالان جوان بسیار نادر است، اما ممکن است تا 2.1 درصد از افراد بالای 60 سال را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
نشانه های انتروپیون چشم
علائم و نشانه های آنتروپیون می تواند شامل موارد زیر باشد :
- تحریک و احساس اینکه چیزی در چشم گیر کرده است
- پوسته پوسته شدن یا ترشحات مخاطی روی پلک
- حساسیت به نور که به آن فوتوفوبیا می گویند
- آبریزش زیاد چشم که به آن اپیفورا می گویند
- مشکلات بینایی و آسیب به قرنیه چشم
- افتادگی پوست اطراف چشم
- قرمزی در سفیدی چشم
- حساسیت چشم به باد
- درد در چشم
علل انتروپیون چشم
افزایش سن می تواند منجر به آنتروپیون شود. با افزایش سن، پوست اطراف پلک ها و ماهیچه های زیر چشم ضعیف و تاندون ها و رباط های این ناحیه شل می شوند. جای زخم پوست می تواند یکی از عواملی باشد که سبب این مشکل می گردد.جای زخم ممکن است در اثر ضربه، جراحی، تابش اشعه به صورت یا سوختگی شیمیایی ایجاد شود و همچنین می تواند انحنای طبیعی پلک را تغییر دهد.
عفونت باکتریایی مانند تراخم، می تواند باعث خشن شدن و زخم شدن سطح داخلی پلک ها شود. این عفونت در کشورهای توسعه یافته غیر معمول است، اما ده ها میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. علاوه بر این، جراحی چشم می تواند منجر به اسپاسم پلک شود که همین نیز باعث چرخیدن پلک به سمت داخل می شود.
مشکلات مادرزادی به ندرت می تواند باعث انتروپیون شود که از بدو تولد وجود دارد.
تشخیص بیماری آنتروپیون چشم
پزشک معمولاً با معاینه معمولی چشم می تواند آنتروپیون را تشخیص دهد. همچنین ممکن است پلک را بکشند و از فرد بخواهند چشمانش را محکم ببندد یا به شدت پلک بزند. آزمایشهای تشخیصی خاص معمولاً ضروری نیستند. اگر این بیماری می تواند ناشی از بافت اسکار یا جراحی باشد، پزشک بافت اطراف و داخل پلک ها را نیز بررسی می کند. شناسایی علت آنتروپیون به پزشک کمک می کند تا موثرترین درمان را تعیین کند.
درمان انتروپیون چشم
در موارد خفیف، قطره چشم یا اشک مصنوعی ممکن است برخی از علائم را تسکین دهد. ممکن است فردی برای محافظت از سطح چشم نیاز به استفاده از لنز تماسی داشته باشد.
انتروپیون شدید می تواند باعث درد و از دست دادن بینایی شود. تحریک قابل توجه سبب ایجاد زخم قرنیه می شود و این امر می تواند سبب عفونت چشم شود. در صورتی که سلامت چشم در خطر باشد، پزشک جراحی را توصیه می کند. پس از درمان عفونت یا التهاب، پلک معمولاً به وضعیت عادی خود باز می گردد. اگر این اتفاق نیفتد و پلک همچنان مشکل ایجاد کرد، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند.
نوار پوست
چسباندن نوار شفاف پوست به پلک می تواند از چرخیدن آن به داخل جلوگیری کند. پزشک به فرد یاد می دهد که یک سر نوار را نزدیک مژه های پایینی و سر دیگر را روی گونه بالایی قرار دهد.
بوتاکس
تزریق بوتاکس در پلک پایین می تواند عضلات پلک را شل کرده و از انقباض آنها به داخل جلوگیری کند. این امر به ویژه زمانی موثر است که انتروپیون ناشی از اسپاسم باشد. با این حال، اثرات موقتی هستند و بین 8 تا 26 هفته طول می کشند، بنابراین برخی از افراد به یک سری تزریق نیاز دارند. افراد مبتلا به آنتروپیون موقت ممکن است این روش درمانی را ترجیح دهند.
عمل جراحی
چندین نوع جراحی می تواند آنتروپیون را درمان کند. عوامل مؤثر در انتخاب درمان از نوع جراحی عبارتند از :
- علت زمینه ای
- وضعیت بافت اطراف
- سن و سلامت کلی فرد