یکی از بیماری های چشمی، اسکلریت نام دارد که سبب قرمزی و ملتهب شدن اسکلرا یا همان لایه بیرونی چشم می شود. وظیفه لایه اسکلرا، محافظت از چشم است.با آسیب چشم، سلامت چشم به خطر می افتد. این بیماری نتیجه اختلال در سیستم ایمنی است.این بیماری در قالب ها و شکل های مختلفی سبب آسیب رسیدن به لایه بیرونی چشم می شود. در صورت بروز این بیماری و عدم توجه نسبت به درمان آن، امکان دارد شاهد خطرات جبران ناپذیری همچون از دست رفتن بینایی باشیم. در این مقاله با ما همراه باشید تا درباره علل بروز این بیماری و علائم و روش های درمانی آن اطلاعات بیش تری کسب نمایید.
بیش تر بخوانید : آب مروارید چشم
انواع بیماری اسکلریت
اسکلریت انواع مختلفی دارد و با توجه به اینکه کدام قیمت از لایه اسکلرا را درگیر گرده است، تقسیم بندی انواع صورت گرفته است. شدت علائم و نشانه ها، خطراتی که وجود دارد و اینکه به چه صورتی درمان می شود، کاملا بسته به نوع بیماری دارد. از مهم ترین انواع این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد :
1. اسکلریت قدامی نکروزان بدون التهاب
2. اسکلریت قدامی نکروزان التهابی
3. اسکلریت قدامی ندولر
4. اسکلریت قدامی منتشره
شایع ترین نوع اسکلریت چشم در میان آن ها، اسکلریت قدامی منتشره است که نسبت به سایر انواع آن خطر کم تری دارد. بدترین و خطرناک ترین نوع آن هم اسکلریت قدامی نکروزان التهابی است که اگر به موقع مورد درمان قرار نگیرد، می تواند سبب از دست رفتن قدرت بینایی در افراد شود.
علت ایجاد بیماری اسکلریت در چشم چیست؟
علت اصلی این بیماری که طی تحقیقاتی به دست آمده است، نشان می دهد که این بیماری به نوع اختلالی که در سیستم های ایمنی بدن بستگی دارد و همین سبب بیماری اسکلریت چشمی می شود. سیستم ایمنی با حمله به عواملی که در بدن باعث بیماری می شوند؛ از به خطر افتادن سلامت انسان جلوگیری می کنند. مواقعی وجود دارد که سلول های ایمنی که به شکل T هستند، لایه اسکلرا که پاتوژن سبب بیماری می شود، محسوب می شود.
بروز این بیماری در خانم ها بیش تر از آقایان است. علاوه بر اینکه جنسیت در این بیماری دخیل است، بیماری های دیگری نظیر بیماری گرانولوماتوز وگنر، آرتریت روماتوئید و التهاب روده می تواند سبب بروز بیماری اسکلریت در چشم شود.
بیماری اسکلریت با چه علائمی همراه است؟
بیمارانی که به بیماری اسکلریت چشمی مبتلا هستند، درد شدیدی را حس می کنند و آنقدر این درد زیاد است که حتی با مصرف داروهای مسکن و آرام بخش، باز هم این درد تسکین نمی یابد. این بیماری با حرکت چشمان و پلک زدن، سبب درد بسیار زیادی در افراد می شود.
در صورتی که شدت این بیماری زیاد نباشد، احتمال اینکه فرد درد کمتری را در چشم خود حس کند، زیاد است. از شایع ترین و مهم ترین علائمی که در اثر این بیماری ایجاد می شود عبارتند از :
- دوبینی
- حساسیت به نور
- کاهش قدرت بینایی
- ریزش اشک چشم
- درئ در چشم و ناحیه سر
روش های تشخیص بیماری اسکلریت چشم چیست؟
قبل از درمان این بیماری، متخصص چشم به بررسی و ارزیابی این بیماری پرداخته تا بهترین روش ممکن جهت درمان را انتخاب نماید.
اولین مرحله معاینه فیزیکی است که به بررسی بیماری اسکلریت می پردازد. گام بعدی که به منظور اطمینان و تشخیص دقیق تر به کار می رود، آزمایش هایی همچون آزمایش خون، نمونه برداری و سونوگرافی است.
این روش ها جهت تشخیص می تواند کمک زیادی به پزشک معالج نماید تا علائم عفونی مشخص شود و .ضعیت سیستم ایمنی افراد بررسی شود. سپس با استفاده از شدت و نوع آن بهترین روش مناسب را جهت درمان در نظر بگیرد.
بیماری اسکلریت در چشم چگونه درمان می شود؟
پس از به کار گیری روش های تشخیص و نوع و شدت بیماری، درمان پیش گرفته می شود. برای اینکه برای همیشه از این بیماری خداحافظی کنیم، باید روش های پیشگیری از آن را نیز بدانیم، حتی پس از درمان !
برای درمان داروهایی تجویز می شوند که مقدار و نحوه مصرف آن توسط چشم پزشک ذکر می شود و با همین روند می توان شاهد بهبودی خواهید بود. این داروهای می توانند شامل داروهایی همچون گلوکوکورتیکوئیدهای خوراکی، داروهای ضد التهابی
پس از آن فاز درمان به منظور مبارزه دائمی برای جلوگیری از التهاب در چشم آغاز خواهد شد. در این روتین داروهایی نیز برای فرد تجویز می شود که با مصرف صحیح و مقرر آن می توان به نتیجه بهبودی کمک شایانی نمود. از جمله این داروها نیز می توان به؛ داروهای ضد التهابی، گلوکوکورتیکوئیدهای خوراکی، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، ضد قارچ و … اشاره کرد.
همچنین ممکن است برخی افراد نیاز به جراحی داشته باشند تا بافت آسیب دیده به طور کامل درمان شود. در نهایت به مرور زمان با رعایت مراقبت های مهم فرد سلامتی خود را در بینایی بدست آورده و مانع از دست دادن آن برای خود به طور کامل می شود.
اسکلریت یکی از بیماری های چشمی است که انواع متفاوتی همچون: اسکلریت قدامی منتشره، قدامی ندولر و… دارد. این بیماری می تواند به دلایل مختلفی برای فرد رخ دهد. با توجه به تحقیقات به عمل آمده؛ چنانچه بیماران مبتلا به اسکلریت چشم تحت درمان قرار نگیرند و علائم این بیماری را کنترل نکنند؛ ممکن است بینایی خود را به طور کامل از دست بدهند. بنابراین بهتر است هرچه سریعتر جهت درمان این بیماری به پزشکان متخصص چشم مراجعه شود. لنز مارکت امیدوار است این مطلب برای شما مفید بوده باشد.