اگر به تازگی به جراحی لیزر چشمهای خود فکر کردهاید و به دنبال روشی جهت خلاصی از عینک برای همیشه هستید احتمالا در میان جستجوهای خود با اصطلاحات بسیاری روبرو شدهاید. دو نوع جراحی رفع عیوب انکساری که از لحاظ تلفظ بسیار به یکدیگر شبیه هستند و ممکن است شما را گیج نماید جراحی لیزیک و لازک میباشد. در ادامه به توضیحاتی راجع به هرکدام از این روشها و تفاوت میان آنها میپردازیم.
جراحی چشم با لیزر
اصول جراحی چشم با لیزر به ایجاد تغییراتی در لایه شفاف چشم (قرنیه) توسط یک پرتو نور متمرکز میباشد. با اینکه این روش تحت عنوان جراحی نامیده می شود اما در واقع هیچ گونه برشی توسط چاقوی جراحی در چشم ایجاد نمیشود و تمام مراحل جراحی توسط اشعههای لیزر انجام میشود.
دو روش کلی جهت جراحی چشم با لیزر وجود دارد که تحت عناوین جراحی لیزیک و جراحی لازک شناخته شده هستند. تفاوت اصلی میان این روشها در چگونگی باز شدن قرنیه جهت عبور نور لیزر میباشد.
شرح کلی در خصوص جراحی لیزیک
جراحی لیزیک بیش از 20 سال است که در حال استفاده است، این درمان به حدی موثر است که حتی ناسا آن را برای فضانوردان خود مورد تائید قرار داده است. در طی جراحی لیزیک ابتدا دستگاه توسط لیزری به نام میکروکراتوم یک برش بسیار نازک دایرهای شکل به نام فلپ در قرنیه ایجاد میشود، سپس فلپ به عقب تا میشود تا جراح بتواند به قرنیه دسترسی پیدا نماید. سپس از لیزر دیگری در جهت اصلاح دید استفاده میشود، در واقع با استفاده از لیزر قسمت کمی از بافت قرنیه برداشته میشود، این تغییر شکل قرنیه باعث میشود تا نوری که به چشم وارد میشود با وضوح بیشتری روی شبکیه متمرکز شود و در نتیجه آن بینایی بهبود مییابد. درصورتی که نزدیک بین هستید، قرنیه صاف خواهد شد و اگر دوربین هستید زاویه بیشتری در قرنیه ایجاد میشود. پس از اتمام جراحی لیزر، فلپ قرنیه به محل خود بازگردانده میشود.
معمولاً هر دو چشم در یک روز تحت درمان قرار میگیرند.
روند بهبود پس از جراحی بسیار سریع است و میتوانید پس از 24 ساعت رانندگی نمائید و به محل کار خود بازگردید. در بسیاری از افراد بهبود فوری در بینایی خود را حس مینمایند اما در برخی دیگر ممکن است چند هفته طول بکشد تا بینایی آنها به طور کامل اصلاح شود.
شرح کلی در خصوص جراحی لازک
در صورتی که قرنیه بیمار نازک باشد یا تحت شرایط پزشکی خاص جراحی لیزیک برای آنها مناسب نباشد، جراح پیشنهاد عمل لازک را میدهد. در این جراحی فقط از یک لیزر جهت جراحی استفاده میشود برخلاف جراحی لیزیک که از دو لیزر استفاده میشد.
در طی این جراحی ابتدا یک محلول الکلی روی سطح چشم قرار میگیرد و سپس یک ورقه بسیار نازک روی آن قرار میگیرد، این محلول سلولهای سطح چشم به نام اپیتلیوم را شل مینماید، این سلولها به ورقه اتصال مییابند و به آرامی به کنار چشم منتقل میشوند و جراح میتواند به لایه قرنیه دست پیدا نماید، سپس با لیزر اقدام به اصلاح دید مینماید، تکنیکی که جهت اصلاح دوربینی و یا نزدیک بینی در این جراحی استفاده میشود مشابه جراحی لیزیک میباشد که پیشتر اشاره شد.
پس از جراحی لیزر، سلولهای شل شده دوباره چسبانده میشوند، در انتها یک لنز تماسی روی چشم قرار میگیرد تا روند درمان با سهولت بیشتری انجام شود. این لنز پس از حدود 4 هفته برداشته میشود. در اکثر موارد بهبود بینایی به سرعت انجام میگیرد اما در برخی دیگر ممکن است چند روز و یا چند هفته زمان نیاز باشد.
مزایای جراحی لیزیک و لازک
مزایای جراحی لیزیک
- زمان کوتاه جراحی (مدت جراحی حدود 15 دقیقه طول میکشد)
- زمان بهبود سریعتر
- مناسب برای اکثر افراد
مزایای جراحی لازک
- مناسب برای افرادی که قرنیه نازک دارند
- مناسب برای افرادی که دچار نزدیک بینی شدید هستند
- احتمال خشکی چشم کمتر میباشد
تفاوت بین جراحی لیزیک و لازک
همان طور که در توضیح هر روش اشاره شد تفاوت اصلی این دو روش در نحوهی باز کردن قرنیه میباشد. انتخاب روش مناسب جهت جراحی لیزر چشم شما به ضخامت قرنیه شما بستگی دارد.
تفاوت دیگر در طول دورهی بهبودی این دو روش میباشد، پس از جراحی لیزیک، فلپ قرنیه ظرف مدت 24 ساعت ترمیم مییابد و فرد میتواند بهبود بینایی خود را به دست بیاورد اما در جراحی لازک زمان بیشتری جهت ترمیم سلولهای اپیتلیوم نیاز میباشد. به طور کلی به جز تکنیکی که در روش باز کردن قرنیه به کار برده میشود، مدت زمان بهبودی و طول دورهی نقاهت در نتایج جراحی این دو روش هیچ گونه تفاوتی وجود ندارد و کیفیت نتایج هر دو جراحی به یک میزان است با این حال انتخاب روش درمانی لیزیک و یا لازک به نظر شما بستگی ندارد بلکه باید توسط پزشک و با توجه به شرایط چشم شما و یا دیگر شرایط پزشکی بهترین روش مناسب برای شما انتخاب شود.