اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که می خواهید بینایی طبیعی و بدون عینک داشته باشید، و همچنین مجبور به استفاده از عینک یا لنزهای تماسی نباشید، می توانید جراحی لیزیک و یا لازک چشم انجام دهید. امروزه با پیشرفت فناوری، چند نوع جراحی لیزیک وجود دارد که می تواند متناسب با مشکل فرد و تشخیص پزشک برای هر فرد روش مختلفی صورت بگیرد. یکی از پیشرفته ترین روش های لیزیک، اپی لیزیک است. تحقیقات نشان داده است که این فن آوری پیشرفته می تواند سبب کاهش درو افزایش بهبودی در افراد شود. این جراحی نسبت به سایر جراحی های دیگر مزایایی به همراه دارد که قصد داریم بیش تر در این مقاله راجع به آن صحبت نماییم. پس با ما همراه باشید.
اپی لیزیک چیست؟
از جمله جراحی های سطحی قرنیه چشم، اپی لیزیک ( Epi-LASIC ) است که با استفاده از دستگاه لیزر انجام می شود. روش انجام جراحی این عمل به این صورت است که پزشک متخصص ابتدا با استفاده از اپی کراتوم، لایه ای سطحی از قرینه را جدا می کند و با اینکار سبب از بین بردن سلول های اپیتلیال می شود. فلپ شامل سلول هایی از لایه بیرونی قرنیه است که اپیتلیوم نامیده می شوند.
اپی کراتوم
اپی کراتوم دستگاهی است که به منظور برداشتن اپی تلیوم استفاده می گردد. در این جراحی اپی تلیوم به اندازه 50 میکرون برداشته می شود. از مزایای جراحی چشم به روش اپی لیزیک می توان به بی خطر و بدون درد بودن آن، کارایی بالا، توان بخشی سریع اشاره کرد.
تفاوت اپی لیزیک با لیزیک
مهم ترین تفاوت بین اپی لیزیک و لیزک در اندازه برشی است به لحاظ ضخامت صورت می گیرد. اختلاف جزئی بر سر دستگاه های مورد استفاده ما بین کراتوم و میکروکراتوم وجود دارد. فلپ لیزیک با دستگاه میکروکراتوم بین 120 تا 150 میکرون ضخامت دارد. کراتومای اپیتلیال بر خلاف میکروکراتوم فاقد تیغه است و همین علت است که سبب می شود تا لایه برداری قرنیه بسیار دقیق تر از سایر جراحی ها دقیق و ریز انجام شود.
بیش تر بخوانید : جراحی پی آر کی
مراحل جراحی اپی لیزیک
- در مرحله اول فرد از طریق چشم و نه به صورت عضلانی یا وریدی را بیهوش می کنند.
- اتساع دهنده پلک جهت پیشگیری از درد و یا تسکین درد و با هدف جلوگیری از پلک زدن بر روی چشم ها نصب می شود.
- بعد از آرام شدن درد، اتساع دهنده پلک جهت جلوگیری از پلک زدن روی چشم نصب می شود.
- پس از گذشت این مرحله، دستگاه اپی کراتوم وظیفه جدا کردن سلول های اپیتلیال را که باریک ترین فلپ قرنیه است را دارند.
- اصلاح لیزری سطح قرنیه چشم در قسمت زیرین فلپ اپیتلیال جدا شده انجام می شود.
- در این روش نیازی به بخیه زدن نمی باشد فلپ اپیتلیال مجدد در جای خود قرار می گیرد و برای درمان اولیه با لنز تماسی محافظ پوشانده می شود. بسته به نوع درمان، لنز محافظ بعد از 3 تا 5 روز از روی چشم برداشته می شود.
- اگر چشم دوم هم نیاز به اصلاح داشته باشد مجدد همین مراحل تکرار می شود.
مزایای جراحی چشم به روش Epi-LASIC
به منظور حذف عینک و بهبود و اصلاح بینایی، دو نوع جراحی با لیزر با نام های لیزیک و لازک وجود دارند. اما نوعی جراحی دیگری با لیزر وجود دارد که نسبت به این دو بهتر و بهینه تر است و اپی لیزیک نام دارد. از جمله تفاوت هایی که میان این جراحی با سایر جراحی های لیزر وجود دارد، به شرح زیر است :
- ضخامت فلپ ایجاد شده در قرنیه در جراحی اپی لیزیک نسبت به جراحی لیزیک نازک تر است که خود این امر جزو مزیت است برای افرادی که قرنیه چشم نازکی دارند.
- در جراحی چشم با روش اپی لیزیک، ضخامت فلپ مشابه با جراحی لازک است. تنها تفاوت میان این دو در نحوه برداشته شدن سلول های اوپیتلیال است.
- در جراحی لازک، لایه های سلولی اوپیتلیال
- در عمل لازک این لایه سلولی با کمک الکل رقیق یا دستگاهی با تیغه تیز جدا می گردد ولی در اپی لیزیک این عمل با استفاده از دستگاه جداساز اپیتلیال به نام اپی کراتوم انجام می شود و به همین علت در عمل جراحی اپی لیزیک، ترمیم زخم سریع تر صورت می گیرد و درد و ناراحتی بعد از عمل کمتر خواهد بود.
مراقبت بعد از جراحی چشم با روش اپی لیزیک
جراحی اپی لیزیک که توسط به روزترین دستگاه های لیزر صورت می گیرد، مانند دیگر روش هایی که با لیزر صورت می گیرد، با دستورالعمل های منحصر به فرد و توسط پزشک انجام می شود. بیماری که تحت این عمل جراحی قرار می گیرد، باید به مراقبت ها و توصیه های پس از آن به دقت عمل کند و قطره ها و داروهای تجویزی که توسط مجرب ترین و بهترین چشم پزشک تجویز شده اند را به موقع و منظم مصرف نمایند. همچنین برای معاینه پس از جراحی، در همان تاریخی که مشخص شده به مطب مراجعه نمایند، چرا که عدم مراجعه به موقع می تواند مشکلات و عوارض احتمالی پس از جراحی را افزایش دهد.
معمولا بین 3 الی 5 روز طول می کشد تا پس از جراحی اپی لیزیک سلول های سطح قرنیه ترمیم پیدا کنند و پزشک که برای جراحی، لنز محافظتی را داخل چشم گذاشته است را از چشم خارج نماید.
بلافاصله بعد از جراحی اپی لیزیک دید بیمار کامل نمی شود ولی بعد از طی سه روز اکثر بیماران دید 40/20 یا حتی 20/20 را پیدا خواهند کرد.گاهی برای رسیدن به نتیجه مطلوب و دید خوب تا شش ماه زمان نیاز است.
بعد از یک هفته بیمار می تواند رانندگی کند