رفع عیوب انکساری مساله ای نا ممکن نیست و امروزه با استفاده از روش های مختلف جراحی قابل حل است.بیشتر افرادی که برای سال های زیادی از عینک و یا لنز استفاده کردند ترجیح می دهند تا با انجام جراحی سرپایی و بدون درد برای همیشه از عینک رها شوند و در واقع به حذف عینک از زندگی روزمره آن ها شود. در این مقاله به بررسی روش جراحی لیزیک می پردازیم که یکی از قدیمی ترین و رایج ترین روش های اصلاح بینایی است.
عمل لیزیک چشم چیست؟
عمل لیزیک روشی بسیار قدیمی و مناسب برای افرای است که قصد جراحی چشم دارند و دارای قرنیه با ضخامت بالا هستند. در این روش جراح با استفاده از ابزاری سطح قرنیه را تا قسمت میانی آن تراشیده و سپس به کمک نور لیزر بینایی بیمار اصلاح می شود.
این روش برای اصلاح دوربینی و نزدیک بینی و در شماره های پایین آستیگمات چشم تاثیر دارد و احتمال بازگشت شماره چشم بیمار بعد از جراحی در این روش بسیار کم است. باید توجه داشت این روش، مناسب افراد با قرنیه نازک نیست و می تواند اثرات نامطلوبی برای آن ها داشته باشد. افراد واجد شرایط لیزیک عموما دارای قرنیه هایی با ضخامت بالای 500 میکرون می باشند که این ضخامت در عکس های گرفته شده پیش از جراحی مشخص خواهد شد.
چه افرادی واجد شرایط عمل لیزیک نیستند؟
با وجود آن که عمل لیزیک در اکثر موارد عمل موفقیت آمیزی بوده و عوارض نادری دارد و پس از جراحی لازک چشم ایمن ترین روش برای جراحی عیوب انکساری چشم است، اما باید توجه کرد که برای همه ی افراد این روش جراحی چشم توصیه نمی شود. عوامل مختلف آناتومیکی بدن بیمار می تواند باعث شود تا عمل لیزیک نتایج نامطلوبی داشته باشد. بنابراین افرادی که واجد شرایط عمل لیزیک نیستند را به طور خلاصه معرفی می کنیم:
- افرادی که دارای قرنیه ی بیش از حد نازک یا نامنظم هستند.
- افرادی که مردمک های بزرگی دارند.
- افرادی که نمره ی چشم آن ها بسیار بالا است، برای مثال افرادی که نمره ی چشم آن ها 8 یا 9 باشد واجد لیزیک نیستند.
- افرادی که دارای خشکی چشم هستند زیرا خود عمل لیزیک می تواند خشکی چشم به همراه داشته باشد.
- افرادی که دارای بیماری های خودایمنی فعال دارند.
- خانم های باردار.
- افرادی که نمره ی چشم آن ها ثابت نشده است
- افراد زیر 18 سال
- افرادی که بیماری های زمینه ای مانند دیابت و میگرن و… دارند.
- افرادی که قوز قرنیه دارند.
آمادگی های قبل از جراحی لیزیک چشم
قبل از عمل لیزیک چشم، جراح در خصوص روند جراحی و اقداماتی و مراقبت های قبل از آن با فرد صحبت می کند. همچنین پزشک در خصوص سابقه هر نوع بیماری از فرد سوالاتی را می پرسد و سپس به بررسی و معاینه های لازم می پردازد. ممکن است در این حین نیز آزمایش هایی را به فرد تجویز نماید. این آزمایش ها می تواند شامل مواردی همچون ضخامت قرنیه، اندازه گیری فشار چشم و یافتن عیوب انکساری باشد.
با اندازه گیری و نقشه برداری از قرنیه و همچنین گشاد کردن مردمک چشم این کار انجام می شود. سپس فرد هر سوالی داشته باشد می تواند بپرسد و سپس جراح وقتی را برای عمل تعیین می نماید.
در صورت استفاده از لنزهای تماسی سخت نفوذ پذیر نسبت به گاز، باید حداقل 3 هفته قبل از ارزیابی از آنها استفاده نشود. فرد باید حتما عینک خود را همراه خود داشته باشد تا جراح بتواند نسخه را بررسی کند.
در روز جراحی، پیش از ورود، یک وعده غذایی سبک بخورید و تمام داروهای تجویز شده را مصرف کنید. از آرایش چشم یا اکسسوری های حجیم در موهای خود که ممکن است در موقعیت سر شما اختلال ایجاد کند، استفاده نکنید. اگر صبح آن روز حالتان خوب نیست، با مطب دکتر تماس بگیرید تا بپرسید چه کار باید بکنید.
مزایای عمل لیزیک چشم
عمل لیزیک دارای مزایای بسیاری می باشد که می تواند علت انتخاب این روش برای مراجعه کننده های عزیز باشد. در ادامه به بررسی مزایای عمل لیزیک چشم می پردازیم :
- تقریبا 96 درصد افرادی که این جراحی را انجام می دهند از نتیجه آن راضی هستند.
- بیمار به علت استفاده از قطره های بی حسی دردی را احساس نخواهد کرد.
- دید بیمار بعد از 1 روز و فورا بهبود می یابد.
- پس از جراحی نیاز به بخیه و یا پانسمان نمی باشد.
- بعد از جراحی بیماران نیاز به استفاده از لنز و یا عینک ندارند.
- در صورت نیاز امکان جراحی مجدد بعد از یک سال وجود دارد.
عوارض عمل لیزیک
عمل لیزیک نیز مانند هر عمل دیگری دارای عوارض جانبی خود می باشد اما باید توجه داشت که انتخاب چشم پزشک خوب می تواند تا حد قابل توجهی از خطرات این جراحی و عوارض آن جلوگیری کند. بعد از جراحی لیزیک عوارضی مثل سوزش چشم، خشکی چشم واذیت شدن بیمار هنگام خیره شدن به نور زیاد بعد از لیزیک تا یک سال طبیعی است. همچنین تاری دید میتواند بعد از جراحی از 1 تا 6 ماه ادامه دار باشد اما مهم ترین عارضه عمل لیزیک عوارض فلپ است.
همانطور که بیان شد در عمل لیزیک یک فلپ نازک در سطح جلویی چشم (قرنیه) ایجاد می شود و تغییر شکل قرنیه با استفاده از لیزر صورت می گیرد. در ادامه فلپ جایگزین بافت طبیعی می شود که اگرعملیات فلپ به درستی انجام نشود می تواند باعث ایجاد چین و چروک هایی در فلپ شده که باعث انحراف بینایی و نابسامانی های نوری می شود.برای رفع عوارض مرتبط با فلپ جراحی لیزیک با استفاده از لیزر فمتوسکند انجام میشود که به آن فمتولیزیک میگویند و عوارض آن به مراتب از عمل لیزیک کمتر است.در این روش تمامی مراحل جراحی با استفاده از دستگاه صورت می گیرد.
مراقبت های بعد از عمل لیزیک
- بعد از عمل حتما از داروهایی که توسط پزشک تجویز شده استفاده بفرمایید.
- هنگام خواب توجه کنید که به چشمتان فشار نیاید و تا حد امکان با بالشت برخورد نمیکند.
- تا سه روز حمام نکنید.
- روز بعد از عمل حتما توسط پزشک معالج معاینه شوید.
- محیط خانه را تاریک نگه دارید و یا از عینک مخصوص برای حساسیت به نور استفاده کنید.
- دراین جراحی به خاطر برش فلپ بسیار مهم است که از برداشتن بار بیش از 2 کیلوگرم به طور جدی خودداری بفرمایید.
- بعد از جراحی اندکی درد طبیعی است و ممکن سوزش و یا اشک داشته باشید.
عمل لیزیک به چه افرادی توصیه می شود؟
- بیمارانی که بیماری های زمینه ای مثل دیابت و… ندارند.
- بیمارانی که دارای قرنیه ضخیم هستند.
- کسانی که سابقه فشار چشم ( آب سیاه) و…. ندارند.
- افرادی که شماره چشم آن ها در سال های اخیر ثابت بوده است.
- کسانی که شماره ی چشم آن ها کم تر از 8 است.
- افرادی که آستیگمات آن ها زیر 2.5 است.
نکته بسیار مهم
به طور کلی بعد از جراحی لیزیک باید توجه داشته باشید که به چشماتون به هیچ عنوان فشار نیاید. ضربه به سر، فشار به چشم در اثر بار سنگین و یا فشار آوردن به بدن می تواند باعث عوارض فلپ شود.تفاوت عمل لیزیک با لازک در این است که در لازک مشکلی برای بینایی به دلایل گفته شد پیش نخواهد آمد همچنین باید توجه کرد که انتخاب روش جراحی به آناتومی بدن بیمار و انتخاب پزشک بستگی دارد.