۵ دقیقه
همه چیز درباره جراحی عیوب انکساری

جراحی های عیوب انکساری

آنچه می خوانید...

جراحی های عیوب انکساری به جراحی هایی گفته می شود که به اصلاح عیوب چشم و اصلاح دید افراد از جمله آستیگماتیسم، نزدیک بینی و دوربینی می پردازد.از جمله این جراحی ها می توان به جراحی لازک، عمل لیزیک چشم، فمتو اسمایل و … اشاره کرد. این جراحی ها با هدف حذف عینک و رفع نیاز بیماران صورت می گیرد. به لحاظ ایمنی و درمان نیز بهترین روش ها و با کم ترین تماس و خطر می تواند به رفع عیوب بپردازد.

جراحی عیوب انکساری

رایج ترین جراحی های مورد استفاده جهت رفع عیوب انکساری

از متداول ترین جراحی های عیوب انکساری می توان به روش های زیر اشاره نمود :

  • جراحی لازک
  • جراحی لیزیک چشم
  • PRK
  • Phakic IOL

امروزه به دلیل اینکه جمعیت به لحاظ شغلی، اجتماعی و فعالیت های فیزیکی، افراد بیش تری برای جراحی های عیوب انکساری به بهترین چشم پزشک مراجعه می کنند. جراحی های رفرکتیو از لیزر برای تغییر شکل قرنیه و اصلاح عیوب انکساری استفاده می کنند. لیزر نور تک رنگی است که به آن مونو کروماتیک می گویند و خاصیت جهت مندی و هم آوایی دارد. در واقع لیزر برخلاف نور سفید رنگی است که از مجموعه چندین طول مجزا و غیر هدفمند به وجود می آید. لیزری که در چشم پزشکی برای اعمال جراحی رفرکتیور استفاده می شود ، لیزر آگسایمر نام دارد که طول موج فرابنفش با انرژی بالایی دارد و جهت تخریب و سوزاندن میزان محاسبه شده ای از بافت قرنیه از آن استفاده می شود . طول موج لیزر آگسایمر193 نانومتر است و به همین دلیل توسط قرنیه جذب می شود .

بسته به عیب انکساری چشم بیمار و عوامل متعدد دیگر ماهمچون شغل، جراح ضخامت و اشکال متفاوتی از سطح قرنیه را به کمک لیزر تراش می دهد که در نهایت منجر به از بین رفتن عیب انکساری اولیه می شود .برای تولید لیزر از گازهای مختلفی استفاده می شود که یکی از شایع ترین آنها گاز فلورین است .علی رغم کم خطر بودن این گاز در مصارف چشم پزشکی تمامی اتاق های عمل رفرکتیو مجهز به سیستم تهویه قوی می باشد .

فمتوسکند

فمتوسکند یکی از جراحی های عیوب انکساری است که از لیزرهایی که کاربرد زیادی پیدا کرده است ، لیزر Femtosecond از سال 1990 تاکنون در حال تکامل می باشد. هدف اصلی در این نوع جراحی، ایجاد نوعی لیزر با انرژی پایین و سرعت بالای پالس در محدوده مادون قرمز است که با آن می توان قرنیه ها را با دقت میکرومتر و بدون آسیب به بخش های مجاور تراشید. امروزه با استفاده از لیزر فمتوسکند ، جراحی های رفرکتیو قابلیت تعمیم به بخش بیشتری از مبتلایان را دارد که با انواع روش های معمول امکان عمل برایشان وجود نداشت.

روش های همراه با برداشتن فلپ 

برای رسیدن به بافت های عمقی تر در این روش، یک لایه از سطحی از قرنیه را برش داده و بلند می کنند و بستر بافت قرنیه را با لیزر تراش می دهند بعد از خاتمه لیزر ، بافت بلند شده را بر سر جای اولیه بر می گردانند . به لایه سطحی که برش داده شده و در انتهای عمل ، سر جای اول قرار داده می شود  اصطلاحاً فلپ ( flap ) می گویند . برش فلپ ممکن است با استفاده از وسیله مکانیکی به نام میکروکراتوم صورت گیرد و یا ممکن است با استفاده از لیزر فمتوسکند صورت پذیرد که در این صورت به آن فمتولیزیک نیز می گویند.

جراحی لیزیک

جراحی لیزیک جهت اصلاح نزدیک بینی، دوربینی ،آستیگماتیسم کاربرد دارد . در عمل لیزیک فلپ قرنیه که از اپی تلیوم ( سطحی ترین لایه قرنیه ) و قسمتی از استروما ( لایه وسطی قرنیه ) تشکیل شده است ، به وسیله یک دستگاه به نام میکروکراتوم و یا توسط لیزر فمتوسکند آماده شده و از روی قرنیه جدا و برگردانده می شود . بستر قرنیه توسط لیزر تراشیده شده و در انتها ، فلپ به سر جای اولش برگردانده می شود.

لازک ( LASEK ) 

تفاوت عمل لازک با جراحی لیزیک در ضخامت فلپ آن می باشد ، در عمل لازک ابتدا سطحی ترین بافت قرنیه و اپی تلیوم که ضخامت 60 میکرونی دارد کنار زده می شود .برای برداشت فلپ با ضخامت بسیار پایین در روش لازک ، هم می توان از الکل و هم تکنیک های فوق پیشرفته فمتوسکند بهره برد سپس لیزر به سطح باقی مانده تابانده می شود و در پایان اپی تلیوم به جای خود برگردانده می شود . معمولاً لازک در افرادی انجام می شود که ضخامت قرنیه کمتر و یا انحنا قرنیه بیشتری دارند و کاندیدهای خوبی برای عمل لیزیک نمی باشند . معمولاً بعد از عمل لازک احساس درد و نا آرامی بیماران از روش لیزیک بیشتر است .

اپی لازک 

اپی لازک مشابه لازک است با این تفاوت که برای ایجاد فلپ اپی تلیوم با ضخامت بسیار کم ، از وسیله ای به نام اپی کراتوم استفاده می شود . هنوز برتری این روش نسب به روش های لازک معمولی ثابت نشده است و با توجه به زمان گیر بودن آن و نیاز به تجهیزات بیشتر تمایل چندانی برای استفاده از این روش بین چشم پزشکان وجود ندارد .

اشتراک گذاری مطلب:

safapour3-1

دکتر شراره صفاپور

متخصص چشم و فلوشیپ قرنیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *